Kiraz Festivali 12. Macar Günü Etkinleri gerçekleştirildi

Haber Tarihi: 2014-06-09 11:33:15

5o. Uluslar arası Tekirdağ Kiraz Festivali çerçevesinde 12. Macar Günleri etkinlikleri dolayısı ile bir dizi etkinlik, gösteri ve konferans düzenlendi.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 5o. Uluslar arası Tekirdağ Kiraz Festivali çerçevesinde 12. Macar Günleri etkinlikleri gerçekleştirildi.

İbrahim Müteferrika Anıtı önünde düzenlenen çelenk töreni ile başlayan etkinliklere Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Macaristan Ankara Büyükelçisi Hovari Janos, İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, Tekirdağ İl Turizm ve kültür Müdürü Mehmet Altaş, Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler, Tekirdağ Belediye Eski Başkanı Adem Dalgıç, Macaristan Fahri Konsolosu Erdoğan Erken, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Palabıyık,  ile Türk ve Macar konukların katıldı.

Çelenklerin anıta sunulmasının ardından Macaristan askeri bandosu tarafından saygı duruşu ile birlikte iki ülkenin ulusal marşları çalındı.

Günün anlam ve önemi belirten konuşmaların yapıldığı açılışta ilk konuşmayı Türk-Macar Dostluk Derneği Başkanı Güneş Gürseler yaparken Gürseler konuşmasında Türk dünyasına matbaayı getiren İbrahim Müteferrika’ya değinerek, “İbrahim Müteferrika keşke 300 sene önce gelseydi de Türkiye’de matbaa300 sene önce kurulsaydı.” dedi.

EKREM EŞKİNAT: “ÖNÜMÜZDEKİ YIL BİR FESTİVAL İÇİNE SIKIŞTIRILMIŞ BİR GÜN YERİNE KENDİ BAŞINA BAĞIMSIZ TÜRK VE MACAR DOSTLUĞUNU PEKİŞTİRECEK BİR MACAR HAFTASI YAPALIM”

Gürseler’in ardından konuşan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise Türk Macar dostluğunu geliştirmek adına farklı noktalara değinirken “50.’sini gerçekleştirmek bizde düşen Tekirdağ Kiraz Festivali’ni layıkıyla yapabilmeye çalışıyoruz. Benim çocukluğum burada geçti şu arkadaki ev benim baba tarafıma aitti. Mübadele ile buraya geldiklerinde burayı vatan olarak benimsediklerinde yerleştikleri ilk ev arkadaki evdir. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım burada. Eğer uygun görürse bu bölgeyi Rakoczi Müzesinden Namık Kemal Okulu’nun çevresine kadar farklı bir boyuta getirelim. Bu alan Türk-Macar dostluğunun buraya yıllarını veren Macar Kahramanı Rakoczi’ye armağan olsun. Her şeyin ötesinde ben Güneş Gürseler’in yaklaşımlarına %100 katılıyorum. İyi ki İbrahim Müteferrika var, keşke 300 sene evvel buraya gelseydi. Artık keşkeler olmasın. Önümüzdeki yıl bir festival içine sıkıştırılmış bir gün yerine kendi başına bağımsız Türk ve Macar dostluğunu pekiştirecek bir Macar haftası yapalım.” İfadelerini kullandı.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Hovari Janos, İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss ‘in de konuşmalar yaptığı açılış töreninde son olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuştu.

Başkan Albayrak; “30 Mart 2014 seçimlerinden sonra büyükşehir olmamız ile birlikte artık Tekirdağ’ın 11 ilçesinde Türk-Macar dostluğunu yaygınlaştırmak birinci görevimiz olacaktır. Zaten var olan Türk-Macar dostluğunu ben bütün ilçelerime yayacağım bunun sözünü veriyorum sizlere. Bu süreç içerisinde kendisinden görevi devraldığım Sayın Adem Dalgıç’a da Türk-Macar dostluğuna yapmış olduğu katkılardan dolayı tebrik ediyorum. Bizde ondan almış olduğumuz hizmetlerin devamını hem dostluklar kardeşlikler açısından hem de hizmetler açısından devam ettireceğimize söz veriyorum. Az önce Ekrem Eşkinat’ın söylediği projede çerçevesinde tüm mahalleyi Türk-Macar dostluğunu geliştirmek için restore edeceğiz. Bunun da müjdesini sizlere verelim.” şeklinde konuştu.

Macar çocuklar tarafından dans gösterisinin gerçekleştirilmesi ve Macar Askeri bandosunun konseri ile açılış sona ererken Rakoczi Müzesi’nde İbrahim Müteferrika konferansı, kokteyl ve dans gösterileri ile 12. Macar Günü etkinlikleri sürdü.