Kırma Böreği


Kırma Böreği

Kırma börek, Trakya mutfağında, özellikle de Kırklareli yöre mutfağında çokça yapılan, pratik bir börektir. Bazen Kıvrım böreği” ismiyle karşımıza çıkar. Yapımı oldukça kolay ve üzerindeki yoğurtlu-kaymaklı sos sebebiyle de yumuşak, fırından çıktığında hoş kokusuyla sevilen bir börektir. Şimdilerde hazır yufka kullanılsa da, köy mutfağında elde açılan incecik taze yufka ile hazırlanır.

Burada bir de dip not düşmekte fayda var. Mutfak ile ilgili tabirler kullanılırken bazı malzemeler yöreye has isimlerle bilinirlik kazanır. Ekşimik de böylesi bir süt ürünüdür. Çökelek, lor peyniri gibi ürünlere benzese de mandıracılığın çok yaygın olduğu Trakya’da üretimindeki nüanslar ve nihai üründeki lezzet-doku farkıyla yöreye has olur. Ekşimik diye isimlendirilir. Yerel mutfakları diri tutmak, mutfağı başkalaştırmamak adına bu tabirlerin korumak ve yerel tabirlerle karşılanması gerekir.

Süleymanpaşa Belediyesi
Ortacami Mah. Hükümet Cad. No:14
Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ
0 (282) 259 59 59
ozelkalem@suleymanpasa.bel.tr
T.C. SÜLEYMANPAŞA BELEDİYESİ © Copyright 2024